Hrad Písek

Hrad Písek

Po týdnu Vás opět zdravím. Nyní představuji model ze své zásoby, který pochází ještě z „předhradoblogového“ období. :) Jedná se o přemyslovský hrad v Písku. Předlohou tohoto modelu je fyzický papírový model, který je k vidění přímo na hradě Písku v gotickém rytířském sále. Model je omezen pouze na hrad bez okolní krajiny, jelikož okolí tvoří středověké město Písek, jehož modelové zpracování bude trochu časově náročnější, nicméně je ve výhledovém plánu. ;) 


Umístění, historie a dispozice původního hradu v kostce

Hrad stál na břehu řeky Otavy u severozápadního rohu stejnojmenného středověkého města v blízkosti kamenného mostu a tvořil součást městského opevnění.



Vystavěn byl v polovině 13. století a od svého založení až do husitských válek sloužil jako rezidence českých králů. Roku 1509 ho získalo město, které čelní křídlo využívalo jako radnici. V roce 1532 hrad vyhořel. V průběhu následujících staletí pak byla většina atributů hradu postupně setřena. Jednotlivá křídla hradu byla různě využívána, např. jako pivovar, již zmíněná radnice či kasárna. V 19. století bylo zbořeno čelní křídlo, zřítila se jihozápadní věž a stržena byla značná část jižního křídla.


Typově se jedná o tzv. středoevropský kastel. Tento typ hradu se stavěl zpravidla ve městech založených dle šachovnicového půdorysu, který těmto hradům dával typický přibližně čtvercový či obdélný půdorys. Hrad tvořila čtyři palácová křídla, která mezi sebou svírala obdélné nádvoří, a tři hranolové věže: severozápadní, jihozápadní a východní situovaná uprostřed průčelí nad vstupní branou. Dnes se z hradu dochovala pouze část západního křídla přiléhajícího k řece Otavě a pozůstatky severního a jižního křídla v současně stojících stavbách.


O modelu

Vedle papírového modelu posloužily dále jako podklady půdorys a hmotová rekonstrukce převzaté z použité literatury. Co se týče použití softwaru a textur, platí stejné informace jako u hradu Věžka: 3D modelování – Sketchup, rendering – Raylectron, textury vlastní a převzaté z Textures.com.


Zdroje:

DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 3., opr. vyd. Praha: Libri, 2009. ISBN 978-80-7277-402-9.

Papírový model hradu umístěný v rytířském sále píseckého hradu.


Zbytek fotogalerie:










Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Hrad Helfenburk u Bavorova

Hrad Krakovec

Hrad Věžka