Hrad Věžka



Hrad Věžka

Zdravím a vítám Vás. Jak je uvedeno v záhlaví, věnuji se počítačovému modelování hradů (a občas i něčeho jiného). Jako svůj první příspěvek (ovšem zdaleka ne první vytvořený model 😉) jsem si pro vás připravil model hradu Věžka u Plzně. Tenhle hrad je mezi mými modely spíše výjimkou, jelikož ač Plzeňák se snažím pracovat spíše s "nezápadočeskými" hrady. Ne, že bych proti nim něco měl, ale nechci (alespoň zatím) fušovat do řemesla kolegovi Milanu Novobilskému, když je tolik hradů a tvrzí i jinde na světě. 😀 Doufám, že se vám model bude líbit.

 

Umístění, historie a stavební podoba 

Hrad Věžka se nacházel na ostrohu nad údolím řeky Berounky (dříve Mže). Dnes můžeme najít pouze jeho zbytky u obce Druztová necelých osm kilometrů vzdušnou čarou severovýchodně od centra Plzně.


Hrad je poprvé zmíněn v polovině 14. století, kdy náležel do majetku rodu Švamberků. V průběhu své existence vystřídal několik majitelů, z nichž jeden vyniká svým jménem či přízviskem, a to Petr "Prase" z Chrástu. Hrad byl dvakrát dobyt, jednou v roce 1406 
vojsky Václava IV. a podruhé roku 1478 spojenými silami města Plzně a krále Matyáše Korvína. Druhé dobývání se hradu stalo osudným.


Věžka byla pravděpodobně bezvěžový hrad s palácem jako hlavní obrannou i obytnou stavbou. Svou dispozicí byl přizpůsoben skalní ostrožně, na které stál. Do hradu se vcházelo ze západu branou s malým předbraním. Ve střední části hradu stály při hradbách dvě obytné budovy mezi sebou svírající nádvoří. Severní zástavbu hradu neznáme (ta v modelu je čistě smyšlená). V jižní části pak stál právě výše zmíněný palác oddělený od nádvoří parkánem.
 

Kudy na hrad

Na hrad se dostanete po žluté turistické trase z Druztové či ze sousedních Dolan. Končí zde devítikilometrová naučná stezka Po stopách Františka Malocha vedená z plzeňské čtvrti Bílá Hora. V obci Druztová je možno ochutnat místní pivo z pivovaru Radouš. :)

Stručné info o modelu

Model je vytvořen v 3D modelovacím softwaru SketchUp. Rendering byl proveden za pomoci rozšíření Raylectron. Textury jsou částečně vlastní a zčásti pocházející ze serveru Textures.com. Podkladem pro zpracování modelu je půdorys hradu z níže uvedené publikace od T. Durdíka (s. 591), půdorys dostupný na turistické informační ceduli v blízkosti hradu a vyobrazení možné podoby hradu dostupné na stránkách Národního památkového ústavu.

Použité zdroje:

DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 3., opr. vyd. Praha: Libri, 2009. ISBN 978-80-7277-402-9.

DURDÍK, Tomáš a Viktor SUŠICKÝ. Zříceniny hradů, tvrzí a zámků. Praha: Agentura Pankrác, 2005. ISBN 80-86781-06-2.

HAJŠMAN, Jan a Milan NOVOBILSKÝ. Kudy na hrady v Plzeňském kraji. Plzeň: Starý most, 2021. ISBN 978-80-7640-024-5.

Turistická informační cedule u hradu Věžka.

Webové stránky Národního památkového ústavu:

https://www.npu.cz/cs/novinky/90515-zahadne-objevy-hradu-vezka









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Hrad Helfenburk u Bavorova

Hrad Krakovec